Aminoacizi din suplimentele alimentare – cărora merită să fiți atenți?

0

În zilele noastre, tot mai mulți oameni acordă atenție sănătății lor și își îngrijesc corpul prin exerciții fizice regulate și o alimentație adecvată. Una dintre modalitățile populare de a vă completa dieta cu nutrienți sunt suplimentele alimentare. Acestea includ și preparate care conțin aminoacizi, care sunt foarte importanți pentru buna funcționare a organismului. În acest articol, vă vom prezenta la ce aminoacizi merită să fiți atenți atunci când alegeți un supliment alimentar.

Aminoacizi exogeni și endogeni – ce merită să știți?

Aminoacizii sunt compuși chimici organici care constituie blocurile de bază ale proteinelor. Mulți dintre acești compuși nu sunt produși de organism, de aceea trebuie furnizați cu alimente sau sub formă de suplimente alimentare.

Aminoacizii exogeni sunt cei pe care organismul nu îi poate produce singur. Acești aminoacizi includ, printre alții: arginină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan și valină. Sunt necesare pentru buna funcționare a organismului, astfel încât deficiențele lor pot duce la diferite tipuri de boli.

Aminoacizii endogeni, pe de altă parte, sunt cei pe care organismul este capabil să-i sintetizeze singur. Acest grup de compuși include, printre altele: alanină, aspartat, acid aspartic, acid glutamic, glicină, serină și tirozină.

Aminoacizi din suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare cu aminoacizi devin din ce în ce mai populare în rândul persoanelor cărora le pasă de sănătatea și silueta lor. Cu toate acestea, merită să fiți atenți la ce aminoacizi conțin, deoarece nu toți sunt la fel de importanți pentru organism. Mai jos prezentăm exemple dintre cele mai importante dintre ele.

  • Bcaa (aminoacizi cu lanț ramificat) sunt aminoacizi ramificați, adică leucină, izoleucină și valină. Sunt foarte importante pentru buna funcționare a mușchilor deoarece accelerează procesul de regenerare a acestora după exercițiul fizic. Prin urmare, BCAA-urile sunt adesea folosite de persoanele care practică sporturi de forță și culturism.
  • Arginina este un aminoacid care este un precursor al oxidului nitric (NO) – o substanță care afectează dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățește fluxul sanguin. Datorită acestui fapt, arginina poate avea un efect pozitiv asupra funcționării sistemului circulator și poate îmbunătăți capacitatea organismului de a face mișcare.
  • Lizina este un aminoacid care îndeplinește multe funcții importante în organism. Este necesar pentru creșterea și regenerarea corespunzătoare a țesuturilor și, de asemenea, afectează producția de colagen, care este responsabil pentru elasticitatea și rezistența pielii, oaselor și tendoanelor. Lizina este, de asemenea, o componentă importantă a sistemului imunitar, deoarece ajută la producerea de anticorpi.
  • Glutamina este un aminoacid foarte important pentru buna funcționare a sistemului digestiv. Afectează regenerarea mucoasei intestinale și contracarează procesele inflamatorii din tractul digestiv. În plus, glutamina are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și accelerează procesul de regenerare musculară după exercițiul fizic.
  • Metionina este un aminoacid necesar pentru producerea de ingrediente valoroase, cum ar fi cisteina și taurina. În plus, metionina este importantă pentru sănătatea ficatului, deoarece ajută la procesul de detoxifiere al organismului. De asemenea, este necesar pentru producerea de colagen și keratina, care influențează aspectul pielii, părului și unghiilor.

Rezumat

Aminoacizii sunt foarte importanti pentru buna functionare a organismului, asa ca merita asigurata in alimentatie cantitatea lor corespunzatoare. Suplimentele alimentare cu aminoacizi devin din ce în ce mai populare, dar merită să le alegem pe cele care conțin aminoacizi cei mai potriviti nevoilor noastre.

Bcaa sunt ideale pentru persoanele care practica sporturi de forta, arginina poate avea un efect pozitiv asupra sistemului circulator, lizina este importanta pentru cresterea si regenerarea tesuturilor, glutamina afecteaza sanatatea sistemului digestiv, iar metionina ajuta in procesul de detoxifiere al organismului. Amintiți-vă, totuși, că suplimentele alimentare cu aminoacizi trebuie folosite cu moderație și merită întotdeauna să consultați un medic sau un dietetician înainte de a începe să le utilizați.

Despre autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *