Glutamina este un supliment alimentar foarte popular și în continuă popularitate pentru sportivi. Își datorează numele ingredientului glutamină. Este unul dintre aminoacizii proteici care se găsesc în țesutul muscular al organismului. Glutamina aparține grupului de aminoacizi endogeni, ceea ce înseamnă că este produsă de organismul însuși, dar nu 100%.

Aproximativ. 30% din glutamină trebuie să fie furnizată prin alimente, iar cu cererea crescută cauzată de activitatea fizică, chiar și cea mai bună dietă echilibrată poate să nu fie suficientă pentru a menține glutamina la nivelul corespunzător. Acesta este principalul motiv pentru popularitatea sa în creștere, în special în rândul persoanelor active fizic.

Cum afectează glutamina țesutul muscular al corpului?

Cele mai apreciate beneficii ale suplimentării cu glutamină sunt legate de mușchii corpului uman și, mai precis, de sinteza proteinelor musculare. Glutamina furnizată în cantități adecvate va provoca excesul de glutamină în organism, ceea ce va provoca o stare anabolică (previne pierderea mușchilor). Cu toate acestea, deficiențele de glutamină sunt extrem de periculoase pentru sportivi, deoarece pot duce la catabolism.

Mușchii vor folosi cantitățile stocate în ei în scopul exercițiilor fizice, iar acest lucru va duce la descompunerea proteinelor și apoi a țesuturilor musculare. Aceasta, la rândul său, înseamnă că așa-numitul slăbiciune musculară de care orice persoană activă fizic vrea să scape. În plus, acțiunea glutaminei susține eficacitatea utilizării altor suplimente populare de aminoacizi, inclusiv: BCAA-uri. Acest lucru se datorează faptului că glutamina reduce gradul de oxidare a leucinei, făcându-i cantitățile disponibile în organism pentru o perioadă mai lungă de timp.

În plus, glutamina va avea în mod natural și un efect pozitiv asupra regenerării musculare după antrenament intens. Toate acestea fac ca merita sa luam in considerare inceperea suplimentarii acesteia, mai ales daca suntem interesati de cresterea eficacitatii construirii masei musculare.

Care sunt celelalte beneficii ale folosirii glutaminei?

În ciuda efectului său benefic asupra modelării masei musculare, glutamina are și alte proprietăți despre care merită să știi. Acestea vor fi legate, printre altele, de: cu sănătatea organismului și, prin urmare, cu buna funcționare a acestuia. Ce alte beneficii sunt atribuite glutaminei?

  • Creșterea nivelului de hormon de creștere;
  • Sprijin pentru sistemul imunitar;
  • Creșterea numărului de globule albe din sânge;
  • Efect pozitiv asupra bunei funcționări a intestinelor;
  • Protecția ficatului împotriva țesutului adipos.

Și acestea sunt doar câteva exemple ale avantajelor utilizării sale. De asemenea, merită menționat sprijinul în vindecarea rănilor și protecția organismului împotriva stresului. Toate acestea înseamnă că glutamina este un aminoacid foarte important care are un efect pozitiv asupra organismului uman și merită luată în considerare suplimentarea acestuia – mai ales dacă scopul antrenamentului este extinderea masei musculare.

Cu toate acestea, în cazul glutaminei, ca și în cazul oricărui alt supliment alimentar, rețineți că trebuie să provină dintr-o sursă dovedită. Acest lucru se datorează în primul rând preocupării pentru propria sănătate și nu pentru a lua preparate netestate care pot conține, de exemplu, substanțe dopante.

Despre autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *