Ce vitamine și minerale îmbunătățesc imunitatea?
Sistemul imunitar al corpului uman este destul de complex și necesită multe substanțe diferite pentru a funcționa corect și pentru a proteja organismul împotriva bacteriilor și virușilor. Vitaminele și mineralele sunt, fără îndoială, una dintre substanțele de bază care susțin funcționarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, lista celor care au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar este destul de lungă, așa că merită să luați în considerare care dintre ele merită deosebit de luate de dragul propriei imunități.
Ce vitamine susțin sistemul imunitar uman?
Vitaminele sunt, pur și simplu, compuși chimici ale căror proprietăți permit organismului uman să funcționeze corect. Ele joacă roluri și funcții foarte diferite, dar doar unele dintre ele sunt deosebit de utile deoarece susțin sistemul imunitar. Merită să aruncați o privire mai atentă asupra acestui grup de vitamine.
- Vitamina D – are un impact semnificativ asupra funcționării sistemului imunitar. Totul se datorează faptului că celulele imune din organism au receptori de vitamina D, astfel încât pe măsură ce aceasta scade, numărul acestor celule scade și el. În plus, este responsabil pentru transcripția genelor și, în general, slăbește inflamația din organism.
- Vitamina C – efectul său antioxidant a fost deja dovedit, care afectează, printre altele, în ceea ce priveşte prevenirea celulelor canceroase şi a formării acestora. Acest lucru duce, de asemenea, la protejarea tuturor celulelor corpului, inclusiv a celulelor imunitare. Când apare o răceală sau o gripă, medicii prescriu adesea vitamina C, care nu face decât să-i sublinieze eficacitatea.
- Vitamina A – este necesara pentru buna functionare a vederii, pielii, unghiilor, parului etc. Acest lucru il face foarte important in contextul mentinerii starii corespunzatoare a epiteliului, care este primul strat protector al organismului. Aceasta înseamnă că, în unele cazuri, suplimentarea acestuia poate îmbunătăți semnificativ și sistemul imunitar.
Cu toate acestea, merită să ne amintim că pentru ca vitaminele luate sub formă de suplimente să funcționeze, acestea trebuie să provină dintr-o sursă dovedită. În caz contrar, este dificil să fii sigur despre compoziția preparatului etc.
Ce minerale susțin sistemul imunitar?
Mineralele sunt, simplu spus, elemente chimice care pot fi găsite, printre altele: în corpul uman și, ca și vitaminele, joacă multe roluri importante în acesta. Prin urmare, merită să aruncați o privire asupra celor care sunt deosebit de importante din punctul de vedere al sistemului imunitar:
- Zincul – este un element care nu numai că îmbunătățește starea părului, a unghiilor și a pielii, dar are și un efect pozitiv asupra imunității. Mai mult, are proprietăți calmante împotriva primelor simptome ale unei răceli, cum ar fi curgerea nasului sau tusea.
- Magneziul – joacă multe roluri importante în corpul uman, dar cel mai des este menționat în contextul metabolismului energetic. Aceasta înseamnă că este necesar să se producă energie, care este, printre altele, crucial pentru bunăstare și afectează, de asemenea, funcționarea sistemului imunitar.
- Fier – deficiența acestuia duce la anemie din cauza pierderii globulelor roșii. Pe măsură ce acestea scad, pot apărea și tulburări ale sistemului imunitar. Prin urmare, merită să monitorizați nivelul acestuia și, dacă este necesar, să începeți suplimentarea, ținând cont și de starea sistemului imunitar.
Desigur, acestea nu sunt singurele vitamine și minerale care merită suplimentate pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Cu toate acestea, deficiențele lor sunt cele mai frecvente, așa că merită să le acordați o atenție deosebită. De asemenea, merită să ne amintim că suplimentarea chiar și a tuturor celor 6 nutrienți enumerați în articol nu înseamnă neapărat achiziționarea a 6 suplimente alimentare. Folosim din ce în ce mai mult preparate cu mai multe ingrediente și sunt din ce în ce mai multe pe piață.